cari_carian

Friday, 1 July 2011

Bersih 2.0..okey ke??

                Rabu, 29 Jun 2011. Aku pergi Stadium Bkt Jalil tengok World Cup 2014 Qualifier, 1st leg match Malaysia against Taiwan. M'sia leading 2-0 pd mulanya hasil gol Safiq Rahim ngn Aidil Zafuan, tp sorg player Taiwan bg kelebihan satu gol tempat lwn sebelum tamat 2nd half. 2-1 wasn't a good result... -_-" Camne pun aku yakin M'sia akan qualify to the next round.

                 Habis match, aku ngn tiga org member naik teksi utk balik ke kolej. Driver teksi tu sorang India yg sgt peramah. Aku tak ckp pun 'cer citer cer citer' tp mcm2 citer kitorang dengar dr kisah mat rempit sampai la kisah ex-girlfriend dia...huh !! Aku terkejut gk bile dia slumber je speaking ngn kitorang. Rupa-rupanya dia ex-student UM dan pernah tinggal kt UK lebih kurang 10 tahun (not sure whether he lived or he studied there). Aku tambah terkejut bile dia bg tau yg dia adalah bekas kontraktor...fuiyoo.

                  Tengah si driver teksi rancak bercerita, tibe2 sorang member aku tanya kt member aku lg sorang "eh, Wan perhimpunan Bersih tu bila haa??". Bile member aku si Wan ni jawab "perhimpunan Bersih tu bla bla bla...", si driver teksi td tanye satu soalan yg ringkas dan padat kt kitorg, "Bersih tu ape haaaaaa???"


                   Then, salah sorang member aku dgn ikhlasnye menerangkan kt driver teksi td pasal perhimpunan Bersih tu. Lepas explain dgn bersungguh-sungguh, "bersih ni utk tuntut politik yg bersih sebab kerajaan byk masalah rasuah, salah guna kuasa bla bla bla", si driver teksi terus tanye conclusion-nye, "so, Bersih ni kanan ke kiri??". Member aku jawab, "kiri" dan secara spontan si driver teksi balas "boleh la sokong kalau camtu". Pulak dah... ???

credit to :  www.thenutgraph.com

                    Turn member aku tu pulak utk tanye si driver teksi tersebut soalan yg ringkas dan padat..."kenapa??"

                     "You all tau tak, mase sy jd kontraktor dulu, sy pernah dpt tender buat lebuhraya. Kontrak utk buat lebuhraya tu sebenarnye RM 3.5 juta je, tp atas kertas diorang tulis RM 115 juta. Bkn sikit tu, terlebih RM 111.5 juta. You all agak2 la mane pergi duit lebih tu?? Diorang ckp duit tu salurkan ke jabatan tu la, jabatan ni la. Tp sebenarnye duit tu diorang bg kt kroni diorang."

credit to : jamesjg.com

                      "Lg satu projek (aku lupe ape name projek tu) kontrak asal RM 100 juta je, tp atas kertas RM 400 juta. Ade lebih RM 300 juta. Sy tanye you all, duit lebih tu duit siape?? Duit kite juga, rakyat Malaysia."

                       Wah !! Driver teksi camni la yg kite nak, berpengetahuan luas, bkn nye tau bace meter je. Lg satu, aku memang respect driver teksi ni sebab statement dia ade alasan2 yg relevan, bkn mcm segelintir org kebanyakan yg buat statement berdasarkan desas-desus, mcm lalang ditiup angin. Dan yg sedihnya adalah kebiasaannya org yg selalu bersikap camtu adalah...org Melayu !!

credit to : www.inilah.com

                        Walaupun sikit, pengalaman yg bernilai ni aku nak kongsi utk kite berfikir dgn wajar dan waras 'bout the current situation everyone would face, and always be an issue. Aku bkn nak hasut siape2 suruh ikut mane2 pihak, tp Tuhan kurnia kan kite akal utk berfikir...so, use it wisely. adi0s.

         

5 comments:

  1. ada blog seyh..
    anyway keep it up bro!!

    ReplyDelete
  2. ada kawan cakapp.. khutbah jumaat tadii. bersih tu haram. sebab bercanggah dengan cara islam.. haaa. explain cepatt.

    ReplyDelete
  3. aku x menti0n bersih tu haram atau tak. tp setiap bende ade baik buruknye. arak pn ade kebaikan, cume yg mmbuatkan arak jd haram sbb keburukannye lg byk..

    Allah berfirman yg brmaksud : Mereka bertanya kepadamu tentang arak dan judi. Katakanlah: Pada keduanya terdapat dosa (keburukan) besar dan cara keuntungan (kebaikan) bagi manusia, dan dosa (keburukan) mereka lebih besar daripada keuntungan (kebaikan) mereka. Dan mereka bertanya tentang apa yang mereka nafkahkan. Katakanlah: Apa yang boleh ganti. Demikianlah Allah menerangkan kepada kamu komunikasi, supaya kamu berfikir. (al-Baqarah, 219)

    kite x b0le terus bertaklid (ambil sesuatu hukum tnpa mngetahui dalil). skarang dunia akhir zaman, mcm2 b0le jd. sdg kan ulama' pn b0le selisih pendapat, ni kan plak imam biase. tp aku x kate aku salahkan imam tu ye. cume slagy xde fatwa ijma' ulama' kite x b0le haramkan s0mething sesuke hati.. :D

    ReplyDelete
  4. apa kata hang buat pasal bersih 3.0 pulak :) hehe

    ReplyDelete

breaks_on !!