cari_carian

Tuesday, 28 June 2011

Mahathir..okey ke??

                  Firstly, aku tak berpihak dgn mane2 parti politik. Kecenderungan tu ade la, tp xde la smpai fanatik gile babi. Kat sini aku bkn nak telanjangkan sume nye dgn detail, but post ni lebih kpd citer2 and rumours yg aku dengar atau bace, it's up to readers to filter it whether true or not.


  • Mahathir Mohamad



  1. Mahathir dikatakan pernah bayar bekas ketua Bank Dunia, George Soros (dianggarkan jutaan dolar US) hanya utk atur pertemuan dgn Bapa Syaitan Manusia Kontemporari (BSMK), George W. Bush yg memegang jawatan Presiden US mase tu.
  2. Mahathir mengamalkan kroni dlm politik, boleh la dikatakan spt 'perkauman' dlm istilah politik. Isu kroni ni mmg dah ramai tahu, so takde la aku nak explain further. Cume dikatakan kuatnya kroni ni sampai Mahathir boleh tentukan sesuka hati tempoh pemerintahannya, dan siapa yg patut berada dlm hierarki kerajaan Malaysia.
  3. Walaupun Mahathir dah 'tentukan' dia berhenti memerintah pd tahun 2003, tp sebenarnya tu hanya mematikan sebahagian kuasa supernya. Che Det kekal sbg director belakang tabir filem kepemimpinan tanah air hingga sekarang.
  4. Mahathir mendesak Pak Lah meletak jawatan kerana dianggap lemah dlm meneruskan legasi yg ditinggalkannya. Pengaruhnya ke atas Najib lebih kuat, so maknanya lebih mudah utk dia mengatur Malaysia.
  5. Mahathir menolak hukum hudud dilaksanakan di Malaysia. Kt sini aku list kan beberapa sebab yg mungkin buat Mahathir menolak hukum yg mulia tu;
  • UMNO kepunyaan Mahathir jd lemah kerana ia berjuang utk Melayu, bknnye Islam.
  • Kalau terbukti hukum hudud tu berkesan, Muslimin di Malaysia (terutamanya yg hanya Islam pd nama) akan insaf dan mula ikut PAS.
  • Hudud tak bagi kelebihan kewangan/duniawi kpd UMNO dan Mahathir.
  • Ramai pemimpin UMNO yg buat maksiat, fitnah dan rasuah. So, maybe UMNO boleh jatuh kalau hudud dilaksanakan, sebab hukum Allah ni bkn boleh dibuat mainan/putar belit mcm hukum ciptaan manusia. Silap2 boleh kena kt muka sendiri.
  • Mahathir tak faham hukum hudud.
  • Rakyat Malaysia tak faham hukum hudud. Mcm mana org nak ikut hukum yg tak difahami. Bg aku alasan ni sgt bodoh. Islam dah bertapak kt Tanah Melayu ni dah lama, sejak zaman Kesultanan Melayu Melaka, and since the western law belum lg jejak kt tanah bertuah ni. Tp sekarang ramai org dah faham hukum ciptaan manusia yg digunapakai kt Malaysia moden (even I'm a law student !!). So, kenapa payah sgt nak faham or bg rakyat Malaysia faham hukum hudud ni. Kalau betul payah sgt nak faham pun kenapa tak nak guna kepakaran luar. Time nak buat KLIA, KLCC, Sepang Circuit, and all the mega projects, pandai pulak import tenaga asing.
  • Mahathir berfahaman sekular. Hukum hudud boleh memantapkan akidah dan menguatkan Islam. Fahaman sekular tak boleh hidup dlm environment Islam yg superb.
                  Itulah citer2 and rumours yg sering berkeliaran dlm atmosfera politik Malaysia. Mcm yg aku bagi tau memula td, it's up to readers to judge whether it's true or not more than a myth. Aku tau mungkin ade yg ckp "apsal sket sgt, byk lg citer mahathir ko tak tulis" or "dia ni ckp benda yg org dh ramai tau, bod0 ni"... Whateva the words are, I've to admit that I'm green dlm bab2 politik ni. So, aku menulis setakat pengetahuan aku...adi0s

    4 comments:

    1. explain jap hukum hudud tuh dengan bab sekular. :D

      ReplyDelete
    2. first; sekular. mengikut Kamus Dewan Ed. 4, sekular means 'berkaitan dengan keduniaan, bersifat duniawi dan tidak berkaitan dengan keagamaan'.
      second; hudud. hukum Allah yg lengkap ekstrak drpd al-Quran & Sunnah merangkumi politik, keagamaan, kemanusiaan etc.
      drpd dua statements above, dah jelas kedua-dua subjek membawa konteks berbeza. satu menolak agama, dan satu lg berlandaskan agama.

      ReplyDelete
    3. adeyyy. tau daa. saja nak tnya. malaysia bukan negara sekular yaa. ^_^

      ReplyDelete

    breaks_on !!