cari_carian

Sunday, 18 December 2011

mobilisasi kebangkitan anak muda


"berikan aku seribu anak muda, nescaya aku bisa mengubah dunia"
- Hamka -

mata yang celik, telinga yang mendengar dan akal yang berfikir pasti tahu dan sedar anak muda itu adalah entiti yang sangat kuat. Muhammad s.a.w, Ali Abi Talib, Muhammad al-Fateh, dan Ashabul Kahfi telah mengukir kemampuan anak muda lebih awal. maka secara sinisnya yang menafikan fakta ini hanyalah 'orang-orang tua'.

sekarang, di Malaysia, Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM) sekurang-kurangnya telah menunjukkan mahasiswa tidak hanya duduk mendepani buku, menaip keyboard menyiapkan assignment. mereka menunjukkan anak-anak muda juga mampu bangkit dalam kerajaan Kesultanan Melayu Umno. mereka mahu mewujudkan gigantic mobilization bagi menuntut kebebasan akademik, yang sebenarnya tidak lebih daripada sama dengan kebebasan bersuara itu sendiri.

sekian banyak NGO berasaskan akademik menyertai barisan anak-anak muda SMM, menunjukkan degree of strength yang dimiliki pendokong mobilisasi ini. tidak kurang tokoh-tokoh terhormat dan terpelajar dalam relung kepakaran masing-masing, berdiri di belakang susuk berisi darah muda yang menggelegak mahu bangkit menembus tembok sekatan akademik.



dunia semakin matang, bukan hanya untuk 'orang-orang tua'. anak-anak muda sangat berharga. tidak hanya menurut membabi buta, tetapi selalu bangkit menentang, memberontak, kerana itulah isi belikat mereka. tapi mengikut adat, laluan mereka tidak mungkin lurus, ada lorong-lorong yang harus mereka lalui.

"semua kebenaran melewati tiga tahap; pertama : ditertawakan atau dicemuh, kedua : ditentang habis-habisan, ketiga : diterima sebagai satu kenyataan."
- Arthur Schopenhauer, German philosopher -

tapi, adakah yang diperjuangkan gerakan anak-anak muda ini satu kebenaran? dari pelbagai sudut ia mungkin benar, dan dari sudut kebanyakan yang lain ia mungkin salah. secara formulanya, ia neutral. prinsip umum anak muda yang selalu hakikatnya menentang itu, jika ditambah atau dikurangkan sedikit dari segi niat dan tindakan, boleh jadi benar dan boleh jadi salah.

berganda mungkin dari puluhan setiap tahun, ada sahaja slogan kebebasan dilaungkan, sekabur apapun maknanya. istilah kebebasan dan kemerdekaan umumnya difahami sebagai padanan kata freedom dan liberty, yang mana seseorang bebas dari dan untuk berbuat atau melakukan sesuatu. kini, dunia meronta mahu dibebaskan, kerana dunia sudah cukup tua untuk dikongkong. dunia sudah akhir zaman. maka timbul kegusaran pula di sebahagian pihak manusia yang celik, bagaimana bentuk kebebasan itu?

Bagi seorang Muslim, kebebasan mengandungi tiga makna sekaligus. Pertama, kebebasan identik dengan ‘fitrah’, iaitu tabiat dan kudrat asal manusia sebelum diubah, dicemari, dan dirosakkan oleh sistem kehidupan disekelilingnya. Seperti kata Nabi saw: ‘kullu mawludin yuladu ‘ala l-fitrah’. Setiap orang terlahir sebagai mahluk dan hamba Allah yang suci bersih dari noda kufur, syirik dan sebagainya. Namun orang-orang disekelilingnya kemudian mengubah statusnya tersebut menjadi ingkar dan angkuh kepada Allah.
Makna kedua dari kebebasan adalah daya kemampuan (istitha‘ah) dan kehendak (masyi’ah) atau keinginan (iradah) yang Allah berikan kepada kita untuk memilih jalan hidup masing-masing. Apakah jalan yang lurus (as-shirath al-mustaqim) ataukah jalan yang lekuk. Apakah jalan yang terjal mendaki ataukah jalan yang mulus menurun. Apakah jalan para nabi dan orang-orang sholeh, ataukah jalan syaitan dan orang-orang sesat. ‘Siapa yang mau beriman, dipersilakan. Siapa yang mau ingkar, pun dipersilakan’ (fa-man sya’a fal-yu’min, wa man sya’a fal-yakfur), firman Allah dalam al-Qur’an (18:29). 
Ketiga, kebebasan dalam Islam berarti ‘memilih yang baik’ (ikhtiyar). Sebagaimana dijelaskan oleh Profesor Naquib al-Attas, sesuai dengan akar katanya, ikhtiar menghendaki pilihan yang tepat dan baik akibatnya (Lihat: Prolegomena to the Metaphysics of Islam, hlm. 33-4). Oleh karena itu, orang yang memilih keburukan, kejahatan, dan kekafiran itu sesungguhnya telah menyalahgunakan kebebasannya. Sebab, pilihannya bukan sesuatu yang baik (khayr). Disini kita dapat mengerti mengapa dalam dunia beradab manusia tidak dibiarkan bebas untuk membunuh manusia lain. 
Tiga Makna Kebebasan Dalam Islam : CyberSabili.com 
bak kata orang bijak pandai; matlamat tidak menghalalkan cara. matlamat mobilisasi secara samar menuntut kebebasan untuk melontarkan ekspresi tidak senang dengan tindakan kerajaan menyekat suara politik anak-anak muda, khususnya mahasiswa, sama ada sekatan mempengaruhi dan dipengaruhi. namun jika dilihat dari posisi politik semasa negara, teknik merealisasikan ekspresi tersebut tidak banyak membantu, malah mungkin sedikit boleh menambah burukkan keadaan.

anak-anak muda kadangkala hanya tampak bersedia untuk bergelumang dalam politik, tapi pada hakikatnya cuma niatnya untuk terlibat dalam penentangan terhadap sesuatu. mungkin bukan semua sebaliknya segelintir itu sudah mencukupi untuk meruntuhkan 'kebenaran' yang diperjuangkan.


tetapi bagaimana pula dengan sebahagian lain yang betul-betul memperjuangkan what they called kebebasan akademik? ia masih lagi mengenai cara. terdesak sangatkah sampai tidak ada cara lain selain mengajurkan demonstrasi, perarakan dikhalayak ramai yang tidak mahu tidak turut sama disaksikan kanak-kanak? kalau begitu mungkin kerajaan terpaksa pula mengalihkan tumpuan dan menggubal akta baru bagi menyekat pengaruh politik dalam kalangan kanak-kanak. they learn from what they saw.

mungkin di pihak pendokong mobilisasi ini ada yang mempertahankan penganjuran demonstrasi tersebut dengan mengatakan bahawa tiada ruang diplomasi yang aman untuk menegakkan nawaitu mereka dalam kerajaan sedia ada. dan kerana itu kerajaan dikutuk sewenang-wenangnya, selain polis yang turut digelar 'anjing-anjing kerajaan'! sedangkan kerana jasa 'anjing' itulah keluarga dan masyarakat di Malaysia ini hidup aman. hina dan makilah polis, tapi percayalah anda atau kerabat anda sekurang-kurangnya pernah mendail 999.



all in all, aku bukanlah menidakkan semangat dan aspirasi mahasiswa dalam usaha membentuk haluan mereka sendiri. tapi kadangkala satu tujuan yang baik itu perlu disusuli dengan cara terbaik, dan melalui demonstrasi dan perarakan bukanlah cara paling telus dalam menggambarkan sentimen positif yang cuba ditimbulkan kumpulan aktivis anak muda ini. aku cuma takut sekiranya gelombang yang ingin dicipta golongan pewaris negara ini dimanipulasi pihak tertentu, terutama sekali dalam hal politik yang mana sebilangan besar daripada kita telah faham bagaimana situasi polemik semasa yang dikeruhkan segolongan 'perosak' yang cuba menegakkan benang yang basah atas nama hak asasi kononnya. ia mungkin adalah mengenai betapa kesedaran anak-anak muda ini mampu menggoncang tingkat atas kepemimpinan negara, namun secara lebih halus adalah bagaimana mungkin mereka menghalang tembok perjuangan mereka dibocori pengaruh yang tidak sepatutnya.





Wednesday, 10 August 2011

al-Quran sebagai Perlembagaan Negara?!



federal constitution. buku @ subjek yg aku wajib belajar sbg student jurusan undang2. hukum ciptaan manusia paling tinggi kt Malaysia tercinta ni. buku panduan utama utk menggubal undang2 negara. buku yg bertanggungjawab memelihara 'KETUANAN MELAYU'.


kalau ammend tulisan dlm federal constitution ni, hukum-hakam negara boleh berubah, mcm yg dah dibuat Mahathir. even sultan melayu pun boleh sangkut !! is it means that, kalau satu hari nanti jawatan PM tanah air jatuh ke tangan pihak kuffar, then melalui beberapa prosedur dia nak ammend the written law dan mengubah posisi agama Islam sbg agama rasmi negara, rakyat Malaysia @ Muslim terpaksa tunduk kpd sebuah buku??

wtf !!

c'mon. open your eyes. federal constitution is too weak, and always weak. ia hasil tangan manusia biasa. tidak sempurna dan byk kelemahan. mcm mane nak pelihara MELAYU kalau ia sendiri lemah. it will not last, never.

hence, what shall replace the 'wtfc'.


Kajian: Majoriti golongan muda Muslim setuju al-Quran ganti Perlembagaan




BANGI, 11 Julai — Satu kajian terbaru di kalangan golongan muda Muslim di Malaysia menunjukkan majoriti berpendapat Perlembagaan Persekutuan wajar digantikan al-Quran sebagai panduan perundangan negara.
Sekitar 72 peratus responden ditemui dalam satu kajian kendalian bersama menyatakan pendirian menyokong soalan berkaitan Perlembagaan digantikan dengan al-Quran manakala 25 peratus pula tidak bersetuju.
“Ada sokongan kuat bagi hukuman di bawah kanun jenayah syariah iaitu hukum hudu, dan pandangan agar al-Quran menggantikan Perlembagaan Persekutuan,” kata Pengarah Eksekutif Merdeka Center Ibrahim Suffian ketika membentangkan hasil kajian di Universiti Kebangsaan Malaysia hari ini.
Katanya, lebih ramai lelaki berbanding dengan wanita mahukan al-Quran menggantikan Perlembagaan Persekutuan.
“(Bilangan) Muslim di Sabah dan Sarawak rendah (dalam soal ini), hanya separuh daripada mereka mahukan Perlembagaan Persekutuan digantikan dengan al-Quran,” kata Ibrahim dalam hasil kajiannya.
Seramai 1,060 responden terbabit dalam kajian ini, yang dikendalikan antara Oktober dan November 2010. Responden berusia antara 15 dan 25 tahun.
Kajian perbandingan ini juga membabitkan responden dari Indonesia.
Daripada seramai 1,060 responden yang ditemui 31.9 peratus berusia antara 15 hingga 17 tahun, 12.6 peratus (18 hingga 19 tahun), 30.3 peratus (20 hingga 22 tahun) dan 25.2 peratus berusia 23 hingga 25 tahun.
Dari segi etnik, 91.4 peratus responden adalah orang Melayu, 8.2 peratus Bukan Bumiputera Sabah dan Sarawak dan lain-lain 0.3 peratus. Baki 0.1 peratus tiada jawapan.
Ketika ditemui kemudian Ibrahim berkata, sebagai seorang Muslim adalah normal bagi mereka memberikan pandangan sedemikian memandangkan al-Quran adalah sebahagian daripada kehidupan Muslim.
“Kita tidak boleh menidakkan (hakikat ini) sebab al-Quran adalah sebahagian daripada hidup umat Islam. Dan, saya melihat ia disebabkan pelbagai faktor... al-Quran adalah cara hidup mereka, bukan sahaja di Malaysia tetapi juga di negara-negara Islam yang lain,” kata beliau lagi.
Bagaimanapun beliau menolak ia kemungkinan ada kaitan dengan ideologi atau dasar negara Islam PAS dan proses Islamisasi sejak tiga dekad lalu.
Selain itu kata beliau, responden memberikan pandangan sedemikian sebab mereka tidak didedahkan kepada Perlembagaan Persekutuan secara menyeluruh.
Ia juga dilihat kepada faktor umur di mana responden terdiri daripada mereka berusia antara 15 dan 25 tahun. Separuh daripada mereka berusia 21 tahun ke bawah.
Ketika ditanya sama ada ini kali pertama soalan sedemikian ditanya, Ibrahim tidak menolak kemungkinan itu.
Justeru jelas beliau, soalan yang ditanyakan itu juga terlalu umum.
“Tiada soalan susulan, tiada soalan lebih mendalam bagi menjawab pendirian mereka... ini soalan umum,” katanya sambil berkata, pendirian itu tidak boleh dianggap bahawa Malaysia sebagai negara majmuk dengan majoritinya beragama Islam sedang menuju persekitaran konservatif.
Kajian bertemakan “Nilai, Impian dan Ideal: Belia Muslim di Asia Tenggara” dikendalikan bersama oleh Merdeka Center, Universiti Kebangsaan Malaysia, Goethe Institut Malaysia dan Friedrich Naumann Foundation for Freedom di sebelah Malaysia dan juga penyertaan Lembaga Survei Indonesia di republik itu.

credit to : http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/kajian-majoriti-golongan-muda-muslim-setuju-al-quran-ganti-perlembagaan/

Islam itu syumul. al-Quran itu sempurna.

"ini (adalah) kitab (yang) tiada keraguan padanya, petunjuk bagi org2 yg bertaqwa"

(al-Baqarah : 2)

cube tanye pd diri2 kamu sekalian;

agama mana yg ade undang2 sendiri selain Islam ??
agama mane yg ade sistem ekonomi sendiri selain Islam ??
kitab suci agama mane yg ade segala asas ilmu selain al-Quran ??


cube bayangkan;

kalau la federal constitution dilanyak,
mungkin bangsa melayu akan bangkit,
mungkin rakyat Malaysia akan menentang,
tp mungkinkah anda sebahagian drpd semua tu??
mungkin ya mungkin tidak.

cube bayangkan;

jika AL-QURAN dipijak,
lupe kan melayu,
lupe kan Malaysia,
kerana UMMAT akan bangkit,
tidak kira bangsa dan agama,
merentas batas lautan,
walau negara sekular Turki,
aku percaya akan tersentak..

tak mungkin timbul isu Interfaith Committe (IFC),
tak mungkin Ambiga laknatullah berani mencabar undang2 syariah,
tak mungkin Christians meneruskan niat mengubah agama rasmi negara,
tak mungkin timbul propaganda puak kuffar,
tak mungkin..
even PM fikir seribu kalau nak mengubah,
the written law of GOD.

Bagi tiap-tiap (orang itu) ada (malaikat) berturut-turut, sebelum dan di belakangnya:Mereka menjaganya dengan perintah Allah. Sesungguhnya Allah tidak akan mengubahkeadaan sesuatu kaum sehingga mereka mengubah keadaan diri mereka sendiri(dengan diri mereka sendiri). Tetapi apabila (sekali) yang dikehendaki Allah hukuman rakyat, tidak boleh tidak berpaling kembali, dan mereka tidak akan mencari selain dari Allah, apa-apa untuk melindungi.

(ar-Ra'd : 11)

wallahua'lam bissawab

Tuesday, 19 July 2011

Freemason dan Demokrasi

lama dulu pernah keluar mastika psl freemason, and that was de 1st time I heard 'bout it. sebenar nye aku rase mase tu aku sgt2 lambat tau psl freemason ni, sbb benda ni extremely crucial to know. and sape yg baru tau mase bace entry ni, mmg ***** la. #eh

and democracy..c'mon, clap ur hands. this is the system our nation lies on. "i'm a malaysian, and i'm proud of it"..

Freemason..the history


freemasonry adalah sebuah pertubuhan persaudaraan yg timbul dr asal-usul yg kabur pd akhir abad ke 16 atau awal abad ke 17. ia dikatakan diasaskan secara halusnya oleh ex-crusaders (enam org if im not mistaken) atau bekas askar puak kuffar berketurunan yahudi yg terlibat dlm perang salib.


selepas tewas dlm perang salib, ex-crusaders ni berjumpa seorang rabi (pendeta yahudi) melalui satu pertemuan yg telah diatur. tujuan pertemuan tu adalah bg menyampaikan 'projek' baru bg membalas dendam kekalahan kpd tentera Muslim. ia bkn la projek sebarangan, ia adalah projek jangka mase panjang yg akan digunapakai sbg intipati perjuangan mereka selepas ni.


selepas menyampaikan 'amanah' melalui surat atau skrol yg dibace tertib, si rabi td mengangkat sebilah pedang, mengucup dan meletakkannya di atas kedua bahu setiap ex-crusaders di depan nye (like we can see in numerous Hollywood movies). then selepas tu bertebaran la ex-crusaders, or we can call them The Knight Templars ke serata pelusuk wilayah melalui perancangan yg amat teliti utk menyampaikan 'amanah' si rabi, atau skrg lebih dikenali sbg New World Order.


Freemason..a modern invader !!


freemason kini wujud dlm pelbagai bentuk di serata dunia. keahlian nye dikatakan kira-kira 6 juta, tp angka tepat nye hanya Tuhan saje yg tau. ia bergerak dlm cabang2 organisasi dan kumpulan yg sistematik, di bawah badan pentadbiran yg dikenali sbg Lodges;



Persaudaraan pentadbiran yang dianjurkan ke Grand Lodges bebas atau kadang-kadang Orients, setiap yang menentukan bidang kuasa sendiri, yang terdiri daripada Lodges rendah (atau konstituen). Grand Lodges mengiktiraf antara satu sama lain, atau tidak, berdasarkan pematuhan kepada mercu tanda (Lodge Grand biasanya akan menyifatkan Grand Lodges lain yang berkongsi mercu tanda biasa menjadi biasa,dan orang-orang yang tidak menjadi "tidak teratur" atau "haram")Terdapat juga badan-badan appendant, yang pertubuhan-pertubuhan yang berkaitan dengan cawangan utama Freemason, tetapi dengan pentadbiran bebas mereka sendiri.


sumber : http://www.wikipedia.org/

buat2 phm je la...

freemason menggunakan metafora alat2 dan simbol, dgn maksud utk menyampaikan tujuan mereka melalui simbol2 tersebut.

lambang utama freemason

antara simbol illuminaty/freemas0n yg wujud dlm pentadbiran US.
setiap simbol membawa maksud tertentu.



antara 'anak2' freemason yg diketahui kt Malaysia ni adalah Lion Club and Rotary Club. mereka menggunakan istilah 'persaudaraan' atau 'brotherhood' sbg main theme mereka bg mengaburi mata non-jews utk menerima pakai ape yg mereka beri. sebagaimane yg kite tau, ahli2 kelab berkenaan bkn la majoriti terdiri drpd Jewish tu sendiri. mereka lebih kpd alat yg dipergunakan utk memasuki negara anti-yahudi.


hakikatnya, freemason yg didalangi yahudi mengimani ayat kitab Talmud (kitab agama yahudi), Yerusalem, halaman 94 yg maksud nye :



"air mani yg darinya tercipta bangsa2 lain yg berada diluar agama yahudi adalah air mani kuda"

dlm Midrash Talpioth (Vol 225d) dinyatakan bahawa kaum n0n-jews adalah (binatang) hanya berbeza bentuk dgn binatang.

drpd tu yahudi mencipta dan berpegang kpd prinsip 'the chosen race' atau bangsa terpilih. dlm bahasa lebih mudahnya ketuanan Yahudi, yang mana darinya boleh dikatakan telah di adaptasi secara tidak langsung kepada konsep Ketuanan Melayu.

Democracy..the long time st0ry


demokrasi secara amnya adalah sistem pentadbiran yg mengutamakan hak kesamarataan/keadilan antara manusia terutamanya hak rakyat utk terlibat dlm pentadbiran negara. hukum yg dicipta dan digunapakai di negara Greek kuno ni diasaskan oleh seorang ahli falsafah yunani bernama Solon.

Selain menjadi ahli falsafah, Solon juga seorang negarawan, ahli parlimen, dan penyair. Beliau diingati terutamanya bagi usaha untuk membuat undang-undang sebagai reaksi terhadap kemelesetan politik, ekonomi dan moral di Athens kuno.Reformasinya gagal dalam jangka masa pendek, namun dia sering dikreditkan dengan meletakkan asas-asas untuk demokrasi Athens. Beliau menulis puisi untuk keseronokan, sebagai propaganda patriotik, dan bagi mempertahankan reformasi perlembagaan.


sumber : http://www.wikipedia.org/

Democracy..the fuckin' needs modern administrative system?


dunia telah digemparkan dgn kebangkitan rakyat di negara2 timur tengah, dimulai dgn Tunisia yg menggulingkan diktator Ben Ali. kemudian reformasi menular ke Mesir, Syria, Yaman, dan beberapa negara lain. kite ambil satu contoh di Mesir, Presiden Hosni Mubarak dijatuhkan kerana penglibatan dlm rasuah, penyelewengan, dan pemerintahan kuku besi yg diamalkan, yg merupakan episod sambungan dr pemimpin2 Mesir terdahulu spt Gamal Abdel Nasir dan Anwar Saddat.


tp selepas kejayaan menumbangkan kerajaan pimpinan Hosni Mubarak, rakyat Mesir bertegas bahawa revolusi belum berakhir dan menuntut utk melaksanakan sistem demokrasi sbg asas pentadbiran negara kelahiran nabi Musa a.s. tersebut.

di sini kite lihat betapa 'perlu' nye sistem demokrasi sbg tunjang pentadbiran sesebuah negara, hatta negara Islam sekalipun. rakyat Mesir menumbangkan sistem diktator dan ingin menggantikannya dgn sistem demokrasi !!

Demokrasi lubuk Freemason


demokrasi bkn la alat rasmi freemason utk menjayakan agendanya. tp intipati demokrasi tu yg sebaliknya menepati kehendak agenda freemason. dikatakan bahawa antara ahli freemason yg terawal bertanggugjawab menyebarkan pengaruh freemason di tanah melayu adalah Sir Gerard Templer.

salah seorang bishop (paderi peringkat tinggi) di New York pernah berkata :

"semasa zaman pra-kemerdekaan wilayah2 jajahan eropah spt tanah melayu, pemimpin2 tempatan yg memperjuangkan kemerdekaan telah belajar dgn org yg kami ajarkan. pejuang kemerdekaan la (bkn semua) yg membawa name mereka supaya dikenalkan kpd kanak2 lg, supaya mereka mengagumi anak murid kami."

dipetik dan diolah dari : http://www.dinar-emas.com/vaticans.html#axzz1RgZX2ghv


motif utama freemason/yahudi adalah utk menjarakkan bangsa selain yahudi drpd agama supaya lebih mudah utk mereka menghancurkan kaum non-jews yg dianggap mereka sbg binatang. antara ciri2 demokrasi yg bertepatan dgn matlamat freemason ialah :

freedom/kebebasan; dlm sistem demokrasi ade beberapa kebebasan iaitu

-kebebasan menyampaikan kepentingan politik (freedom of political expression)
-kebebasan berbicara (freedom of speech)
-kebebasan dr tekanan luar (freedom of the press)

s0 prinsip demokrasi ni dilihat mahu bebas dr segenap bentuk termasuk norma2 agama baik Islam mahupun agama2 yg lain. kalau tiada tekanan, bermakna spt 'born to be free' (salah satu slogan yahudi), bebas dr syariat dan hukum-hakam agama. pengamalan demokrasi boleh menjurus kpd sekularisme yakni memisahkan pentadbiran negara dgn agama. that's why la kt Malaysia ni b0le wujud IFC (Interfaith Commission) yg memperjuangkan hak sama rata utk agama, alat utk puak kuffar melemahkan jaringan Islam dlm negara tercinta ni.

majority rule/pemerintahan majoriti; siapa besar dia menang. means that kuasa majoriti boleh memutuskan suatu aturan/keputusan.

tp mcm mane hal berkaitan agama?? kerajaan/jemaah manusia boleh menafikan syariat dan hukum agama sekiranya memiliki kuasa majoriti. ia menampakkan demokrasi ni seakan mempunyai kuasa lebih besar dari agama dlm konteks peranan terhadap organisasi manusiawi !!

Rasulullah s.a.w tak ajar demokrasi


sepotong hadith yg mafhumnya :


"dari Muaz bin Jabal, bahawasanya Rasulullah s.a.w ketika mengutusnya ke Yaman, bertanya kpd Muaz : "bagaimana caranya engkau memutuskan perkara yg dibawa kehadapanmu?"
"saya akan memutuskannya menurut yg tersebut dlm Kitabullah", kata Muaz.
nabi bertanya lagi, "kalau engkau tdk menemukannya dlm Kitabullah, bagaimana?"
jwb Muaz, "saya akan memutuskannya menurut sunnah Rasul".
nabi bertanya lagi, "kalau engkau tdk menemui itu dlm sunnah Rasul, bagaimana?"
Muaz menjawab, "ketika itu saya akan berijtihad, tanpa bimbang sedikitpun".
mendengar jawapan itu nabi Muhammad s.a.w meletakkan tangannya ke dada dan berkata,
"segala puji bg Allah yg telah memberi taufiq utusan Rasulullah sehingga menyenangkan hati Rasul-Nya".

(hadis riwayat Tirmidzi dan Abu Daud)

wallahua'lam bissawab


Thursday, 14 July 2011

what's on my mind??

had0iyh..puas tunggu ilham x turun2 -_-". lps aku tulis ayat first entry ni pn ambik mse nk wt ayat kedua. memandangkan ilham tak kunjung tibe, aku nk merapu sket lahh..hehe. tp kali ni xde kaitan ngn p0litik2 nih. 'fenin' pale aku ngn p0litik zaman skunk ni.

nawaitu asal aku time memula bl0ggin' ni tak terlintas sgt plak nk tulis bab2 p0litik. tp mse nk update bl0g ni balik lps 3 bln lebih buat, isu Bersih tengah hangat2 pisang g0reng. s0 berkumandang la suara2 p0litik sumbang kt bl0g ni. l0l

tp alang2 dah mnyeluk p0ket biar sampai ke pangkal lengan laa...an an an?? aku cdg2 nk c0ntinue je main t0pic bl0g ni, tp dgn lebih rand0m and independent. i ain't myself if i ain't be myself, sincerely aku mmg ade minat dlm p0litik local and s0metimes 'over0cean'. s0 aku rase takde masalah utk terus p0litiking...

and sempena entry terbaru ni aku nk kenalkan s0rg newc0mer dlm bl0g the_unseen sights ni, anas_hoho yg akan menjadi panel utk bantu aku yg kdg2 keputusan idea. at least klu takde idea mcm skunk ni takde la aku merapu lg kan...hehe.

anas_hoho kesepian ~

p/s : gmbar di atas bkn la sebiji b0la..keyh

Wednesday, 6 July 2011

Malaysia dan Israel...okey ke??

                   Okey, semua org tau kerajaan Malaysia tak jalin sebarang hubungan diplomatik dgn Yahudi. Semua org tau kerajaan Malaysia against Yahudi dari segenap bentuk...fullstop. Bila semua org dah tau, ia jd umum, pengetahuan am. Bagi aku istilah am tu agak samar, tidak semestinya tepat. Ia tidak khusus dan sekadar bersandarkan info majoriti. Maknanya, kalau 8/10 org percaya kpd certain issue, then ia akan menjadi pandangan umum, dan baki 2/10 akan tenggelam dlm info majoriti. So, adakah dua 'statements' awal td adalah tepat, atau mungkin jgk kurang tepat??!

                     Malaysia mengutuk sekeras-kerasnya pencerobohan Israel ke atas Palestin. Malaysia menghantar bantuan melalui jalan laut dgn menyertai flotila yg digerakkan oleh aktivis2 seluruh dunia anjuran Perdana Global Peace Organization (PGPO) pimpinan Tun Mahathir. Malaysia juga menubuhkan Aman Palestin khusus untuk membantu rakyat Palestin yg menderita di tanah air sendiri. Malaysia menolak sebarang hubungan dgn Israel.

So, ape kaitan Yahudi dgn Malaysia yg secara jelas against each other??!

Lihat dan nilai;

cuba lihat pd bentuk logo UMNO (kiri) dan US (kanan)
harus difahami di sini bahawa US sebenarnya dikawal oleh 'the unseen mastermind', Israel. 


logo BN (atas) dan logo berkaitan Israel (bawah)
                         

logo BN (kiri) dan salah satu lambang yg tertera pd duit kertas USD (kanan)


logo Unit Tindakan Khas Malaysia (kiri) dan Unit Tindakan Khas Israel (kanan)



aku rase semua dah tau

Kebetulan?! atau disengajakan...-_-"

         
                 Kerajaan Malaysia juga tlh terlibat dlm mempromosikan negara Israel dan barang dagangan negara kejam tersebut melalui Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI). Ini bertentangan dgn dasar kerajaan Malaysia yg tidak mengiktiraf negara haram Israel. Terdapat beberapa bukti bergambar ttg perpustakaan MITI yg menyediakan mcm2 bahan bacaan berkaitan Israel. Antara yg boleh didapati dari perpustakaan yg terletak di tingkat 11 bangunan kerajaan Malaysia ni adalah Advance Technology From Israel, The Economics of Israel, Trade Policies Review, Israel-Asia Trade dan beberapa bahan bacaan lain. Yg mengejutkan adalah perpustakaan ni terbuka bkn setakat kpd kakitangan tp juga kpd org ramai terutamanya ahli perniagaan Malaysia.








                    
                    MITI difahamkan secara rahsia membenarkan urusan import-eksport dgn Israel melaui Bahagian Kawalan Import Eksport yg akan dipertimbangkan oleh satu jawatankuasa khas. Menteri Perdagangan dan Industri Israel, Micha Harish menyatakan rasa gembira dgn minat PM Malaysia ketika itu, Tun Mahathir dan salah seorang menterinya, Rafidah Aziz utk mengadakan hubungan perdagangan dgn Israel.


                   
                     Dlm hal yg lain, Mahathir tlh memohon bantuan kewangan dr US melaui sepucuk surat dan menyatakan kesudian mengadakan hubungan dgn negara haram Israel. Kakitangan JPM yg prihatin terhadap rakyat telah membongkarkan surat berkenaan perkara berkenaan. Antara kandungan surat tersebut :

  • Mahathir mewakili UMNO, BN dan kerajaan Malaysia mengucapkan tahniah kpd Ehud Barak atas kejayaannya dilantik sbg Perdana Menteri Israel.
  • Dlm perenggan kedua surat ini, Mahathir menyatakan hasrat utk mengatur pertemuan dgn Ehud Barak melalui Menteri Luar Malaysia ketika itu, Syed Hamid Albar dan Menteri Luar Israel, David Levy semasa Perhimpunan Agung Tahunan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (UNGA) bg membincangkan ttg pungutan dana bg UMNO utk menghadapi PRU 10. Dipendekkan cerita, Mahathir melalui Israel ingin melobi Presiden US ketika itu, Bill Clinton bg meraih bantuan kewangan utk menghadapi pilihanraya.
  • Perenggan ketiga pula mengatakan ttg kerelaan Mahathir utk membenarkan US menggunakan pangkalan tentera Malaysia tanpa had sbg balasan bantuan dana oleh Clinton Fund.
  • Perenggan keempat menunjukkan Mahathir dgn ikhlas ingin mewujudkan hubungan diplomatik antara Malaysia dgn Israel.

                     Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Dato' Seri Anwar Ibrahim tlh membangkitkan isu mengenai perjanjian kerajaan Malaysia dgn sebuah syarikat antarabangsa, APCO Worldwide yg dikatakan ditaja oleh pihak Israel. Isu ini dibangkitkan kerana dikatakan membabitkan penggunaan wang negara yg 'didermakan' kpd musuh Islam itu. Antara surat2 berkaitan ;


Surat perjanjian antara kerajaan Israel dgn CGI International :







Surat persetujuan penerimaan oleh Jabatan Perdana Menteri :






Perjanjian antara Malaysia-APCO Worldwide :

                      Segala maklumat di atas adalah antara 'pengetahuan khusus' yg kebanyakan rakyat Malaysia tak tau. Byk lg kelompongan kerajaan sedia ada yg masih tdk dibongkarkan sbb...aku malas nak tulis, byk sgt..hehe. adi0s ~

breaks_on !!