cari_carian

Thursday, 30 June 2011

Anwar..okey ke??

                Anwar Ibrahim...siapa tak kenal?! Hampir segenap sisi dunia kenal Anwar. US, UK, UiTM, Yuna, sume 'U' kenal Anwar. Ade yg kenal beliau dr rupa, pertubuhan, politik, rumours, conspiracies, fitnah, kes2 lucah dan byk lg 'Anwar'. What the hell is Anwar all about??

                Seorang Anwar bin Ibrahim, berketurunan Melayu, Islam. Seorang rakyat Malaysia, juga seorang manusia. Sejauh mana kelebihan or instead kelemahan watak Anwar ni hingga beliau sgt 'fofular'?? Di mana letaknya Anwar dlm piramid ketamadunan, keilmuan, kewangan, kesusasteraan, kebajikan, ketokohan dan kepemimpinan seantero dunia, apatah lg Malaysia?? Dari sudut pandangan mane beliau sering dinilai, seterunya ke, sahabatnya ke atau dari susuk dan sisi Anwar tu sendiri??

 credit to : http://topnews.net.nz/category/people/anwar-ibrahim

Mari kite review sikit pasal Anwar ni secara ringkas;

                Anwar Ibrahim adalah ex-student maktab pengajian tersohor tanah air, Malay College Kuala Kangsar (MCKK). Ketokohan beliau mula terlihat bila beliau menjadi pemimpin mahasiswa di Universiti Malaya. Beliau memperjuangkan Bahasa Melayu sbg bahasa kebangsaan semasa memegang jawatan presiden bg Persatuan Bahasa Melayu Universiti Malaya (PBUM). Kemudian, Anwar bergiat dlm usaha menerapkan kesedaran Islam dlm kalangan generasi muda menerusi peranan presiden Persatuan Kebangsaan Pelajar-pelajar Islam Malaysia (PKPIM). Semangat juang dan kepemimpinan beliau terhadap bangsa dan agama diteruskan dgn menjadi founder and leader kpd Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) selama sepuluh tahun. Anwar juga pernah menjadi pemimpin Majlis Belia Malaysia (MBM).

                Pd tahun 1981, tersebar rumours bahawa Anwar akan menyertai Parti Islam Se-Malaysia (PAS). Segenap pucuk pimpinan PKPIM dan ABIM tahu akan desas-desus tersebut, dan ramai yg berharap beliau akan menjadi future leader kpd parti utama tunggal yg memperjuangkan Islam pd dasarnya tu. Tp akhirnya beliau menyertai United Malay National Organization (UMNO). Selepas mengepalai beberapa sayap kepimpinan dlm kerajaan Malaysia, beliau mendakap jawatan Timbalan Presiden UMNO dan Timbalan PM Malaysia, selepas satu tempoh sbg Menteri Kewangan.

Okey,

                We come back to the current time. Lets go to the point directly; tuduhan liwat dan zina towards Anwar Ibrahim. Kes ni masih lg belum reach the end sign. Ramai yg support and tak kurang gk yg against Anwar. Tp bile tanye sebab2 'bout their reasons to support or against specifically, berape ramai sgt boleh jawab, sometimes not more than juz blank and blur. Tp kalau boleh jwb pn, bile tanye the sources they got from, numerous would say rumours, mass media, friends, or "my parents said that Anwar is......so that's why laa and bla bla bla...

                Sebenarnya aku tertanya-tanya, kenapa kes2 melibatkan Anwar ni emerge hanya bila ade event or something yg ade kepentingan kpd seteru beliau. Contohnya mase Anwar jd Timbalan PM suatu mase dulu, pengaruh Anwar begitu kuat (hingga Dr M dan kroninya rase tergugat). Konteks pemikiran Anwar dan Dr M bertentangan. Dr M fikir dia lebih berkuasa, maka dia berhak. So, bile kuasa Anwar nampak seakan-seakan mampu mengganggu kelancaran legasi yg dibina Dr M sekian lama, maka satu pakatan dibuat utk menumbangkan Anwar, then muncullah si jambu, SB. Tanpa rase malu (mungkin gk rase bangga sebab dpt berkhidmat utk Dr M yg tersohor), SB mengaku telah diliwat oleh Anwar. Tp ramai org tak tau, mase pemeriksaan pertama (kt Hospital Pusrawi kalau tak silap aku) terhadap SB utk mencari bukti si jambu tu diliwat, sebenarnya doktor yg terlibat memeriksa SB tak menjumpai sebarang benih lelaki or whateva evidences yg boleh mengaitkan Anwar telah meliwat SB !! hahh, what the...

                Tp biasalah, bila Dr M and the gang campur tangan, so keluarlah kt media massa "Anwar dituduh meliwat SB". Segala bukti yg entah dr mane dtg nye, semua disahihkan media, cops, newspapers dan segala yg berada di bawah kuasa Dr M. Yg dahsyatnya SB siap buat sumpah mubahalah (laknat) tuuu. All the strategic efforts c0ntinue bile kes tu masih lg tak ditutup, dgn kemungkinan Anwar dijatuhkan hukuman adalah tinggi.

                 Dr M mase tu masih besar kuasanya, siapa berani kacau ?! Kalau dia ckp mcm ni, mcm ni la jadinya, kalau dia ckp mcm tu, mcm tu la jadinya. Dia buta dgn kuasanya. Feel guilty, what for?! And then bila dah turun takhta, dah tua, uban dah banyak, kulit dah kedut, mate makin kabur, kubur makin dekat, keluar masuk IJN tak payah ckp la. La (sekarang) ni baru nak mengaku...apo kono eh jang??


                  Mase state government election, baru nak syg Sarawak. Mase nk syg Sarawak, 'filem' terbaru Anwar pulak keluar. Kenapa?? Kebetulan...or ade certain purposes?? Dgn bangga dan bersungguh-sungguh the trio men menulis skrip, merakam, mengarah, menyunting dan menerbit 'filem' box-office pecah panggung. Mase nak promosi 'filem' tersebut, the trio men buat press conference. What for?! Sebab mereka nak segenap pelusuk negara dr Kedah hingga ke the most important state, Sarawak tau pasal 'filem' terbaru keluaran syarikat 'UNTO' tu. Kalau 'filem' tu dah popular, maka secara automatiknya akan ramai la cari kt youtube. Haa...camne lak boleh sampai youtube?! Bukan 'filem' tu secret ke and only certain person je yg boleh tonton??

And again, sumpah laknat !!

                  Ingat, tu sumpah laknat, bkn boleh buat main2. Agaknya kenapa salah seorang the trio men berani buat sumpah laknat?? Tak takut ke kena laknat?! Nak tau kenapa?? SEBAB SUMPAH LAKNAT TU TAK SAH !!


Jom kite review sikit kate2 Naib Presiden Pencerdasan Ummah (WADAH), Dr Abdul Halim El-Muhammady;


“Sebenarnya dalam syariat Islam, sumpah mubahalah hanya berlaku apabila penuduh dan si tertuduh melakukan sumpah laknat. Sumpah mubahalah juga melibatkan akidah. Oleh itu, jika ada pihak perlu bersumpah dan menyuruh sebelah pihak lagi bersumpah adalah tidak benar.
“Ini sekali gus akan mengelirukan masyarakat dan menjadikan sumpah itu sebagai budaya dalam masyarakat. Jadi, buat apa kita sibuk menyuruh seseorang melakukan sumpah laknat. Sebagai orang Islam, apa yang penting, berserah kepada Allah s.w.t., biar Dia yang menentukan siapa yang bersalah, siapa yang tidak bersalah,” ujarnya.
Beliau menambah, kekeliruan ini juga timbul disebabkan media massa yang mengeluarkan berita tidak kena pada tempatnya.
Mereka hanya mengambil kira prosedur sumpah tetapi tidak mengambil objektif sumpah tersebut.
“Kadang kala orang yang membuat sumpah itu, tidak memahami syariah Islam dan tidak merujuk kepada buku syariah sebelum menyatakan sumpah.
“Jika mereka tidak bersumpah di hadapan hakim, sumpah itu tidak dikira sah. Oleh itu, seharusnya kita jangan bunuh adat Melayu, adat Islam dan hanya mengikut kehendak diri tanpa merujuk kepada yang lebih pakar, “ katanya lagi.


                     WHAT SAY YOU???

2 comments:

  1. aku rasa ko salah faham statement Mahathir tu. hehe, itu kenyataan sindir la, statement perli yang orang tuduh dia tangkap anwar. benda ni dah lama dah..

    Dan Saiful Bukhari punya kes bukan terjadi zaman mahathir, tapi zaman paklah dan Najib.

    ReplyDelete

breaks_on !!