cari_carian

Tuesday, 19 July 2011

Freemason dan Demokrasi

lama dulu pernah keluar mastika psl freemason, and that was de 1st time I heard 'bout it. sebenar nye aku rase mase tu aku sgt2 lambat tau psl freemason ni, sbb benda ni extremely crucial to know. and sape yg baru tau mase bace entry ni, mmg ***** la. #eh

and democracy..c'mon, clap ur hands. this is the system our nation lies on. "i'm a malaysian, and i'm proud of it"..

Freemason..the history


freemasonry adalah sebuah pertubuhan persaudaraan yg timbul dr asal-usul yg kabur pd akhir abad ke 16 atau awal abad ke 17. ia dikatakan diasaskan secara halusnya oleh ex-crusaders (enam org if im not mistaken) atau bekas askar puak kuffar berketurunan yahudi yg terlibat dlm perang salib.


selepas tewas dlm perang salib, ex-crusaders ni berjumpa seorang rabi (pendeta yahudi) melalui satu pertemuan yg telah diatur. tujuan pertemuan tu adalah bg menyampaikan 'projek' baru bg membalas dendam kekalahan kpd tentera Muslim. ia bkn la projek sebarangan, ia adalah projek jangka mase panjang yg akan digunapakai sbg intipati perjuangan mereka selepas ni.


selepas menyampaikan 'amanah' melalui surat atau skrol yg dibace tertib, si rabi td mengangkat sebilah pedang, mengucup dan meletakkannya di atas kedua bahu setiap ex-crusaders di depan nye (like we can see in numerous Hollywood movies). then selepas tu bertebaran la ex-crusaders, or we can call them The Knight Templars ke serata pelusuk wilayah melalui perancangan yg amat teliti utk menyampaikan 'amanah' si rabi, atau skrg lebih dikenali sbg New World Order.


Freemason..a modern invader !!


freemason kini wujud dlm pelbagai bentuk di serata dunia. keahlian nye dikatakan kira-kira 6 juta, tp angka tepat nye hanya Tuhan saje yg tau. ia bergerak dlm cabang2 organisasi dan kumpulan yg sistematik, di bawah badan pentadbiran yg dikenali sbg Lodges;



Persaudaraan pentadbiran yang dianjurkan ke Grand Lodges bebas atau kadang-kadang Orients, setiap yang menentukan bidang kuasa sendiri, yang terdiri daripada Lodges rendah (atau konstituen). Grand Lodges mengiktiraf antara satu sama lain, atau tidak, berdasarkan pematuhan kepada mercu tanda (Lodge Grand biasanya akan menyifatkan Grand Lodges lain yang berkongsi mercu tanda biasa menjadi biasa,dan orang-orang yang tidak menjadi "tidak teratur" atau "haram")Terdapat juga badan-badan appendant, yang pertubuhan-pertubuhan yang berkaitan dengan cawangan utama Freemason, tetapi dengan pentadbiran bebas mereka sendiri.


sumber : http://www.wikipedia.org/

buat2 phm je la...

freemason menggunakan metafora alat2 dan simbol, dgn maksud utk menyampaikan tujuan mereka melalui simbol2 tersebut.

lambang utama freemason

antara simbol illuminaty/freemas0n yg wujud dlm pentadbiran US.
setiap simbol membawa maksud tertentu.



antara 'anak2' freemason yg diketahui kt Malaysia ni adalah Lion Club and Rotary Club. mereka menggunakan istilah 'persaudaraan' atau 'brotherhood' sbg main theme mereka bg mengaburi mata non-jews utk menerima pakai ape yg mereka beri. sebagaimane yg kite tau, ahli2 kelab berkenaan bkn la majoriti terdiri drpd Jewish tu sendiri. mereka lebih kpd alat yg dipergunakan utk memasuki negara anti-yahudi.


hakikatnya, freemason yg didalangi yahudi mengimani ayat kitab Talmud (kitab agama yahudi), Yerusalem, halaman 94 yg maksud nye :



"air mani yg darinya tercipta bangsa2 lain yg berada diluar agama yahudi adalah air mani kuda"

dlm Midrash Talpioth (Vol 225d) dinyatakan bahawa kaum n0n-jews adalah (binatang) hanya berbeza bentuk dgn binatang.

drpd tu yahudi mencipta dan berpegang kpd prinsip 'the chosen race' atau bangsa terpilih. dlm bahasa lebih mudahnya ketuanan Yahudi, yang mana darinya boleh dikatakan telah di adaptasi secara tidak langsung kepada konsep Ketuanan Melayu.

Democracy..the long time st0ry


demokrasi secara amnya adalah sistem pentadbiran yg mengutamakan hak kesamarataan/keadilan antara manusia terutamanya hak rakyat utk terlibat dlm pentadbiran negara. hukum yg dicipta dan digunapakai di negara Greek kuno ni diasaskan oleh seorang ahli falsafah yunani bernama Solon.

Selain menjadi ahli falsafah, Solon juga seorang negarawan, ahli parlimen, dan penyair. Beliau diingati terutamanya bagi usaha untuk membuat undang-undang sebagai reaksi terhadap kemelesetan politik, ekonomi dan moral di Athens kuno.Reformasinya gagal dalam jangka masa pendek, namun dia sering dikreditkan dengan meletakkan asas-asas untuk demokrasi Athens. Beliau menulis puisi untuk keseronokan, sebagai propaganda patriotik, dan bagi mempertahankan reformasi perlembagaan.


sumber : http://www.wikipedia.org/

Democracy..the fuckin' needs modern administrative system?


dunia telah digemparkan dgn kebangkitan rakyat di negara2 timur tengah, dimulai dgn Tunisia yg menggulingkan diktator Ben Ali. kemudian reformasi menular ke Mesir, Syria, Yaman, dan beberapa negara lain. kite ambil satu contoh di Mesir, Presiden Hosni Mubarak dijatuhkan kerana penglibatan dlm rasuah, penyelewengan, dan pemerintahan kuku besi yg diamalkan, yg merupakan episod sambungan dr pemimpin2 Mesir terdahulu spt Gamal Abdel Nasir dan Anwar Saddat.


tp selepas kejayaan menumbangkan kerajaan pimpinan Hosni Mubarak, rakyat Mesir bertegas bahawa revolusi belum berakhir dan menuntut utk melaksanakan sistem demokrasi sbg asas pentadbiran negara kelahiran nabi Musa a.s. tersebut.

di sini kite lihat betapa 'perlu' nye sistem demokrasi sbg tunjang pentadbiran sesebuah negara, hatta negara Islam sekalipun. rakyat Mesir menumbangkan sistem diktator dan ingin menggantikannya dgn sistem demokrasi !!

Demokrasi lubuk Freemason


demokrasi bkn la alat rasmi freemason utk menjayakan agendanya. tp intipati demokrasi tu yg sebaliknya menepati kehendak agenda freemason. dikatakan bahawa antara ahli freemason yg terawal bertanggugjawab menyebarkan pengaruh freemason di tanah melayu adalah Sir Gerard Templer.

salah seorang bishop (paderi peringkat tinggi) di New York pernah berkata :

"semasa zaman pra-kemerdekaan wilayah2 jajahan eropah spt tanah melayu, pemimpin2 tempatan yg memperjuangkan kemerdekaan telah belajar dgn org yg kami ajarkan. pejuang kemerdekaan la (bkn semua) yg membawa name mereka supaya dikenalkan kpd kanak2 lg, supaya mereka mengagumi anak murid kami."

dipetik dan diolah dari : http://www.dinar-emas.com/vaticans.html#axzz1RgZX2ghv


motif utama freemason/yahudi adalah utk menjarakkan bangsa selain yahudi drpd agama supaya lebih mudah utk mereka menghancurkan kaum non-jews yg dianggap mereka sbg binatang. antara ciri2 demokrasi yg bertepatan dgn matlamat freemason ialah :

freedom/kebebasan; dlm sistem demokrasi ade beberapa kebebasan iaitu

-kebebasan menyampaikan kepentingan politik (freedom of political expression)
-kebebasan berbicara (freedom of speech)
-kebebasan dr tekanan luar (freedom of the press)

s0 prinsip demokrasi ni dilihat mahu bebas dr segenap bentuk termasuk norma2 agama baik Islam mahupun agama2 yg lain. kalau tiada tekanan, bermakna spt 'born to be free' (salah satu slogan yahudi), bebas dr syariat dan hukum-hakam agama. pengamalan demokrasi boleh menjurus kpd sekularisme yakni memisahkan pentadbiran negara dgn agama. that's why la kt Malaysia ni b0le wujud IFC (Interfaith Commission) yg memperjuangkan hak sama rata utk agama, alat utk puak kuffar melemahkan jaringan Islam dlm negara tercinta ni.

majority rule/pemerintahan majoriti; siapa besar dia menang. means that kuasa majoriti boleh memutuskan suatu aturan/keputusan.

tp mcm mane hal berkaitan agama?? kerajaan/jemaah manusia boleh menafikan syariat dan hukum agama sekiranya memiliki kuasa majoriti. ia menampakkan demokrasi ni seakan mempunyai kuasa lebih besar dari agama dlm konteks peranan terhadap organisasi manusiawi !!

Rasulullah s.a.w tak ajar demokrasi


sepotong hadith yg mafhumnya :


"dari Muaz bin Jabal, bahawasanya Rasulullah s.a.w ketika mengutusnya ke Yaman, bertanya kpd Muaz : "bagaimana caranya engkau memutuskan perkara yg dibawa kehadapanmu?"
"saya akan memutuskannya menurut yg tersebut dlm Kitabullah", kata Muaz.
nabi bertanya lagi, "kalau engkau tdk menemukannya dlm Kitabullah, bagaimana?"
jwb Muaz, "saya akan memutuskannya menurut sunnah Rasul".
nabi bertanya lagi, "kalau engkau tdk menemui itu dlm sunnah Rasul, bagaimana?"
Muaz menjawab, "ketika itu saya akan berijtihad, tanpa bimbang sedikitpun".
mendengar jawapan itu nabi Muhammad s.a.w meletakkan tangannya ke dada dan berkata,
"segala puji bg Allah yg telah memberi taufiq utusan Rasulullah sehingga menyenangkan hati Rasul-Nya".

(hadis riwayat Tirmidzi dan Abu Daud)

wallahua'lam bissawab


Thursday, 14 July 2011

what's on my mind??

had0iyh..puas tunggu ilham x turun2 -_-". lps aku tulis ayat first entry ni pn ambik mse nk wt ayat kedua. memandangkan ilham tak kunjung tibe, aku nk merapu sket lahh..hehe. tp kali ni xde kaitan ngn p0litik2 nih. 'fenin' pale aku ngn p0litik zaman skunk ni.

nawaitu asal aku time memula bl0ggin' ni tak terlintas sgt plak nk tulis bab2 p0litik. tp mse nk update bl0g ni balik lps 3 bln lebih buat, isu Bersih tengah hangat2 pisang g0reng. s0 berkumandang la suara2 p0litik sumbang kt bl0g ni. l0l

tp alang2 dah mnyeluk p0ket biar sampai ke pangkal lengan laa...an an an?? aku cdg2 nk c0ntinue je main t0pic bl0g ni, tp dgn lebih rand0m and independent. i ain't myself if i ain't be myself, sincerely aku mmg ade minat dlm p0litik local and s0metimes 'over0cean'. s0 aku rase takde masalah utk terus p0litiking...

and sempena entry terbaru ni aku nk kenalkan s0rg newc0mer dlm bl0g the_unseen sights ni, anas_hoho yg akan menjadi panel utk bantu aku yg kdg2 keputusan idea. at least klu takde idea mcm skunk ni takde la aku merapu lg kan...hehe.

anas_hoho kesepian ~

p/s : gmbar di atas bkn la sebiji b0la..keyh

Wednesday, 6 July 2011

Malaysia dan Israel...okey ke??

                   Okey, semua org tau kerajaan Malaysia tak jalin sebarang hubungan diplomatik dgn Yahudi. Semua org tau kerajaan Malaysia against Yahudi dari segenap bentuk...fullstop. Bila semua org dah tau, ia jd umum, pengetahuan am. Bagi aku istilah am tu agak samar, tidak semestinya tepat. Ia tidak khusus dan sekadar bersandarkan info majoriti. Maknanya, kalau 8/10 org percaya kpd certain issue, then ia akan menjadi pandangan umum, dan baki 2/10 akan tenggelam dlm info majoriti. So, adakah dua 'statements' awal td adalah tepat, atau mungkin jgk kurang tepat??!

                     Malaysia mengutuk sekeras-kerasnya pencerobohan Israel ke atas Palestin. Malaysia menghantar bantuan melalui jalan laut dgn menyertai flotila yg digerakkan oleh aktivis2 seluruh dunia anjuran Perdana Global Peace Organization (PGPO) pimpinan Tun Mahathir. Malaysia juga menubuhkan Aman Palestin khusus untuk membantu rakyat Palestin yg menderita di tanah air sendiri. Malaysia menolak sebarang hubungan dgn Israel.

So, ape kaitan Yahudi dgn Malaysia yg secara jelas against each other??!

Lihat dan nilai;

cuba lihat pd bentuk logo UMNO (kiri) dan US (kanan)
harus difahami di sini bahawa US sebenarnya dikawal oleh 'the unseen mastermind', Israel. 


logo BN (atas) dan logo berkaitan Israel (bawah)
                         

logo BN (kiri) dan salah satu lambang yg tertera pd duit kertas USD (kanan)


logo Unit Tindakan Khas Malaysia (kiri) dan Unit Tindakan Khas Israel (kanan)



aku rase semua dah tau

Kebetulan?! atau disengajakan...-_-"

         
                 Kerajaan Malaysia juga tlh terlibat dlm mempromosikan negara Israel dan barang dagangan negara kejam tersebut melalui Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI). Ini bertentangan dgn dasar kerajaan Malaysia yg tidak mengiktiraf negara haram Israel. Terdapat beberapa bukti bergambar ttg perpustakaan MITI yg menyediakan mcm2 bahan bacaan berkaitan Israel. Antara yg boleh didapati dari perpustakaan yg terletak di tingkat 11 bangunan kerajaan Malaysia ni adalah Advance Technology From Israel, The Economics of Israel, Trade Policies Review, Israel-Asia Trade dan beberapa bahan bacaan lain. Yg mengejutkan adalah perpustakaan ni terbuka bkn setakat kpd kakitangan tp juga kpd org ramai terutamanya ahli perniagaan Malaysia.








                    
                    MITI difahamkan secara rahsia membenarkan urusan import-eksport dgn Israel melaui Bahagian Kawalan Import Eksport yg akan dipertimbangkan oleh satu jawatankuasa khas. Menteri Perdagangan dan Industri Israel, Micha Harish menyatakan rasa gembira dgn minat PM Malaysia ketika itu, Tun Mahathir dan salah seorang menterinya, Rafidah Aziz utk mengadakan hubungan perdagangan dgn Israel.


                   
                     Dlm hal yg lain, Mahathir tlh memohon bantuan kewangan dr US melaui sepucuk surat dan menyatakan kesudian mengadakan hubungan dgn negara haram Israel. Kakitangan JPM yg prihatin terhadap rakyat telah membongkarkan surat berkenaan perkara berkenaan. Antara kandungan surat tersebut :

  • Mahathir mewakili UMNO, BN dan kerajaan Malaysia mengucapkan tahniah kpd Ehud Barak atas kejayaannya dilantik sbg Perdana Menteri Israel.
  • Dlm perenggan kedua surat ini, Mahathir menyatakan hasrat utk mengatur pertemuan dgn Ehud Barak melalui Menteri Luar Malaysia ketika itu, Syed Hamid Albar dan Menteri Luar Israel, David Levy semasa Perhimpunan Agung Tahunan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (UNGA) bg membincangkan ttg pungutan dana bg UMNO utk menghadapi PRU 10. Dipendekkan cerita, Mahathir melalui Israel ingin melobi Presiden US ketika itu, Bill Clinton bg meraih bantuan kewangan utk menghadapi pilihanraya.
  • Perenggan ketiga pula mengatakan ttg kerelaan Mahathir utk membenarkan US menggunakan pangkalan tentera Malaysia tanpa had sbg balasan bantuan dana oleh Clinton Fund.
  • Perenggan keempat menunjukkan Mahathir dgn ikhlas ingin mewujudkan hubungan diplomatik antara Malaysia dgn Israel.

                     Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Dato' Seri Anwar Ibrahim tlh membangkitkan isu mengenai perjanjian kerajaan Malaysia dgn sebuah syarikat antarabangsa, APCO Worldwide yg dikatakan ditaja oleh pihak Israel. Isu ini dibangkitkan kerana dikatakan membabitkan penggunaan wang negara yg 'didermakan' kpd musuh Islam itu. Antara surat2 berkaitan ;


Surat perjanjian antara kerajaan Israel dgn CGI International :







Surat persetujuan penerimaan oleh Jabatan Perdana Menteri :






Perjanjian antara Malaysia-APCO Worldwide :

                      Segala maklumat di atas adalah antara 'pengetahuan khusus' yg kebanyakan rakyat Malaysia tak tau. Byk lg kelompongan kerajaan sedia ada yg masih tdk dibongkarkan sbb...aku malas nak tulis, byk sgt..hehe. adi0s ~

Monday, 4 July 2011

Ambiga..okey ke??

                Gelak tersipu-sipu aku bile bace mcm2 p0sts and c0mments kt satu unofficial page Anwar Ibrahim kt fesbuk. Mule2 aku like page tu, aku ingatkan page tu mmg penuh dgn supp0rters Anwar. Tp sangkaan aku melecet smpai keluar darah bile sebanyak-banyaknye umat manusia yg d0k sibuk mengancam etika dan m0ral masing2 dgn mengutuk Anwar.

                Yg aku pulak sibuk d0k mengacau c0mments ngn p0sts diorang tu dgn mcm2 s0alan (lebih kurg cm di0rg gk..hehe), s0 mule la masing2 nak establish hujah2 yg pelbagai sumber tu. Kdg2 tu mcm nk penamp0r bertumbuk pulak aku teng0k. Sebenarnye el0k la 'aktiviti' cmni, biar la kite fight with w0rds but never fight with sw0rds, cari k0nklusi melalui diskusi. Ye la, kite bkn nye besar mane pn...an an an??

                Tp ade gk sebahagian hujah2 diorang tu yg quite stupid amazed me...hmmm. Bile aku neng0k and bace balik, they were well and l0gically reas0ned.

sOrg awek tanye : perlu ke perhimpunan BERSIH? knp xtggu je plihan raye... perlu ke dlm islam kite trburu2 dlm mmbuat kputusan??

dan pakwe2 menjawab (k0men2 ni kne skip2 sbb byk sgt) :

perlu, slg mana perhmpunan dilakukn secra aman. skrg minda saudari a****a h***s, tlh ditkt2kn olh akhbar PRO-BN. if phk plis beri kerjasama,, mjga kslmtn rakyt berhmpun, jd x tmbul huru-hara.

time nk k0men jgn gne nme Islam klu diri sendiri x ik0t care Islam
se0lah-0lah Islam tu hanye utk certain purp0ses, sdg kn Islam tu syumul (menyeluruh).. there's n0 pers0nal offence dude.. =D

si ambiga kapir laknat 2 da terang2 bncikn islam..ptt kew org islam ikt tlunjuk die! Jahanam r puak pmbangkang b'agama islam yg sggp dikudakn musuh islam!!

aku tegur pasal salah guna nme Islam utk mensahihkan opini0n dia..tu dah salah, x kire ar tu s0alan ke x, aku tegur kesalahan...oke, aku jwb s0alan dia, bersih tu bkn nk dilaksanakan scara terburu-buru, xkan la bnde tu pkir trus buat je xde strategi...yg mmbuatkan bersih tu nmpak mcm dilaksanakan terburu-buru sbb propaganda dan sekatan kerajaan..lg satu, pasal ambiga, kafir ni (klu k0rg nk ambik tau la kn) trbahagi kpd 4. mu'ahad, zimmi, musta'min, dan harbi..satu2 nye kafir yg wajib diperangi adalah kafir harbi, iaitu kafir yg mengancam umat Islam.., errr..b0le encik s*** r*** bg evidences yg jelas ambiga tu bt0l2 mengancam agama Islam..aku xnak khabar angin or ckp2 org..aku nk evidences.. :)

kal0 sume ikut satu pihak, sekali pihak tu wt salah kite ik0t jgk ke?? mnusia tu mmg dicipta berbeza ats sebab yg ade asbab nye..kal0 semua same x gne la id0p...




                           Haa..tu la dia k0men2 yg panas berg0reng dr pengguna2 fesbuk yg harm0ni tu. Tp ade satu k0men yg amat menarik tertarik k0 mmg da b0mb. Tengah sibuk d0k ngutuk2 Bersih dan Anwar kt page tu, dgn tak semena-mena maka keluar la name...Ambiga. Reaksi aku bile nampak name Ambiga tu, "err...niii, ketua penganjuran Bersih tu eh??"...

                Ape yg menarik sgt pasal Ambiga ni?? ahaa...jom review sikit kate2 salah se0rg pengguna fesbuk yg budiman ni;



ko suke sgt r ngan ambiga tu!!....die bkn stkt kapir malah die r yg sokong kes lina joy murtad, die jg yg mta peguam bkn beragama Islam dmasukkan dlm mahkamah syariah....die juga yg menyokong kebebasan beragama...ape kejadahnya!!!!...ko pegilah bersekongkol ngan musuh islam tu!!!...b*****t punye budak!!!

Masih ingatkah kes Lina Joy yang Murtad, beliaulah (ambiga) yang mempertikaikan pelaksanaan hukum syariah dibawah artikel 121(1A) MEMPERTAHANKAN Lina Joy dalam menyatakan kebebasan beragama kepada semua penganut Agama Islam.

Tahukah apa itu IFC- Interfaith Commission? Iaitu hak samarata AGAMA, yang memberi kebebasan untuk memilih agama apa sahaja termasuk Agama Islam yang secara jelas sekali bertentangan dengan Perlembagaan Malaysia serta hukum hakam dalam Islam. Ambiga adalah dalang yang menerima memorandum dalam maksud tersebut.

 Perkara 153 yang menjamin HAK KEISTIMEWAAN ORANG MELAYU yang sering disentuh oleh Ambiga dalam penganjuran forum-forum supaya rakyat bukan melayu membuka mata menentang Perkara 153 yang secara jelas memberi hak kepada kaum Melayu.

PERLEMBAGAANKU adalah impian besar sekiranya Pakatan Rakyat menang untuk memerintah dan berkuasa. Apa yang mereka akan buat adalah membubarkan hak keistimewaan orang melayu dan kedudukkan agama Rasmi Negara iaitu Agama Islam kepada agama lain. Cukup bahaya jika kita orang Melayu dan Islam terpengaruh dengan tipu helah Ambiga ini, jadi sesiapa sahaja yang menyokong bersih,AWAS!!!

p/s : telah diolah dan disunting bg mengelak sebarang kontr0versi




                Huh...hensem bersemangat ben0 nampaknye brader ni. Jgn teng0k pd bahasa, cube f0kus kt inf02 yg ade dlm k0men brader ni. Aku tak menti0n petikan k0men dr fesbuk ni bet0l atau salah, tp jgn sampai satu mase nanti kite menyesal tak sudah hanya sbb satu kesilapan yg tak b0leh nak replay2 balik utk mengubahnye.

                "ch0ices make our chances" ~


Friday, 1 July 2011

Bersih 2.0..okey ke??

                Rabu, 29 Jun 2011. Aku pergi Stadium Bkt Jalil tengok World Cup 2014 Qualifier, 1st leg match Malaysia against Taiwan. M'sia leading 2-0 pd mulanya hasil gol Safiq Rahim ngn Aidil Zafuan, tp sorg player Taiwan bg kelebihan satu gol tempat lwn sebelum tamat 2nd half. 2-1 wasn't a good result... -_-" Camne pun aku yakin M'sia akan qualify to the next round.

                 Habis match, aku ngn tiga org member naik teksi utk balik ke kolej. Driver teksi tu sorang India yg sgt peramah. Aku tak ckp pun 'cer citer cer citer' tp mcm2 citer kitorang dengar dr kisah mat rempit sampai la kisah ex-girlfriend dia...huh !! Aku terkejut gk bile dia slumber je speaking ngn kitorang. Rupa-rupanya dia ex-student UM dan pernah tinggal kt UK lebih kurang 10 tahun (not sure whether he lived or he studied there). Aku tambah terkejut bile dia bg tau yg dia adalah bekas kontraktor...fuiyoo.

                  Tengah si driver teksi rancak bercerita, tibe2 sorang member aku tanya kt member aku lg sorang "eh, Wan perhimpunan Bersih tu bila haa??". Bile member aku si Wan ni jawab "perhimpunan Bersih tu bla bla bla...", si driver teksi td tanye satu soalan yg ringkas dan padat kt kitorg, "Bersih tu ape haaaaaa???"


                   Then, salah sorang member aku dgn ikhlasnye menerangkan kt driver teksi td pasal perhimpunan Bersih tu. Lepas explain dgn bersungguh-sungguh, "bersih ni utk tuntut politik yg bersih sebab kerajaan byk masalah rasuah, salah guna kuasa bla bla bla", si driver teksi terus tanye conclusion-nye, "so, Bersih ni kanan ke kiri??". Member aku jawab, "kiri" dan secara spontan si driver teksi balas "boleh la sokong kalau camtu". Pulak dah... ???

credit to :  www.thenutgraph.com

                    Turn member aku tu pulak utk tanye si driver teksi tersebut soalan yg ringkas dan padat..."kenapa??"

                     "You all tau tak, mase sy jd kontraktor dulu, sy pernah dpt tender buat lebuhraya. Kontrak utk buat lebuhraya tu sebenarnye RM 3.5 juta je, tp atas kertas diorang tulis RM 115 juta. Bkn sikit tu, terlebih RM 111.5 juta. You all agak2 la mane pergi duit lebih tu?? Diorang ckp duit tu salurkan ke jabatan tu la, jabatan ni la. Tp sebenarnye duit tu diorang bg kt kroni diorang."

credit to : jamesjg.com

                      "Lg satu projek (aku lupe ape name projek tu) kontrak asal RM 100 juta je, tp atas kertas RM 400 juta. Ade lebih RM 300 juta. Sy tanye you all, duit lebih tu duit siape?? Duit kite juga, rakyat Malaysia."

                       Wah !! Driver teksi camni la yg kite nak, berpengetahuan luas, bkn nye tau bace meter je. Lg satu, aku memang respect driver teksi ni sebab statement dia ade alasan2 yg relevan, bkn mcm segelintir org kebanyakan yg buat statement berdasarkan desas-desus, mcm lalang ditiup angin. Dan yg sedihnya adalah kebiasaannya org yg selalu bersikap camtu adalah...org Melayu !!

credit to : www.inilah.com

                        Walaupun sikit, pengalaman yg bernilai ni aku nak kongsi utk kite berfikir dgn wajar dan waras 'bout the current situation everyone would face, and always be an issue. Aku bkn nak hasut siape2 suruh ikut mane2 pihak, tp Tuhan kurnia kan kite akal utk berfikir...so, use it wisely. adi0s.

         

breaks_on !!